Hem » Aktuellt » Ny årgång: Causse du Bousquet 2016, Mas Champart

Ny årgång: Causse du Bousquet 2016, Mas Champart

Publicerat i Aktuellt 0

Nu släpps Causse du Bousquet 2016 (nr 95924)

Den 28 februari släpps en fjärde (!) årgång av Causse du Bousquet (2016) i Systembolagets tillfälliga sortiment. Favoriten i repris är producerad av Isabelle och Matthieu Champart som äger Mas Champart i Saint-Chinian, Languedoc, södra Frankrike. Huvuddelen av de handplockade druvorna i vinet kommer från en kalkstensplatå på 280–300 meters höjd och det är också så vinet fått sitt namn. Causse betyder kalkstensplatå på occitanska. Det här välbalanserade och smakrika röda vinet är en blend av Syrah (70%), Grenache (13%), Mourvèdre (5%) och Carignan och Cinsault (12%) och passar bra till bland annat lamm, grytor och anka. Lagrat totalt 20 månader: de första 12 månaderna druvseparerat i 30% ståltank respektive 70% ekfat i olika storlekar, därefter blandades vinet och lagrades ytterligare 8 månader på små, franska ekfat.

Så här säger Isabelle Champart själv om årgången:

”Efter en vinter och vår med regelbundet och lättare regn, hade vi en lång period av torka ända till slutet av september. Eftersom värmen höll sig på en bra nivå gynnades en långsam mognad. Skörden började 21 september av druvorna som hade god kvalitet. Avkastningen var lite lägre 2016 än de två föregående årgångarna, vilket ger druvorna en högre koncentration. Vinifieringen genomfördes varsamt för att behålla den fina frukten och skapa en elegant struktur i vinet. Causse du Bosquet 2016 är ett kraftfullt vin som, liksom tidigare årgångar, har en delikat och fräsch karaktär.”

Omdömen och fakta

”Mulligt och mustigt till långkoket. Syrah-baserad sydfransos proppad med skogsbär, plommon, vilda örter och peppar. Doftar och smakar Languedoc. Ratatouille tack!” Sofia Ander, DinVinguide.se 2020

UTMÄRKELSER: Parker (92/100), La Revue du Vin de France (16.5/20) med flera.

Vill du veta mer? Kontakta Göran Hübsch, 072-239 67 55, goran.hubsch@gmail.com