Vid foten av Pyrenéerna ligger Limoux och producenten Antech, som med dedikation och kunskap sedan sex generationer framställer sina mousserande och stilla viner. Alla deras druvor handplockas på vinfält som ligger på upp till 400 meters höjd.

Antech ägs och drivs idag av Françoise Antech-Gazeau. Hon skapar viner utifrån ideal som utvecklats under generationers vinproduktion. Ledorden är tydliga: utsökt, stringent, äkta och kvalitet.

Gynnsamt klimat mellan två hav

I Limoux är jordarna magra och grunda, kalkrika och steniga. Solen värmer detta område mellan Atlanten och Medelhavet, samtidigt som svala vindar blåser genom vinodlingarna och håller druvorna torra och fina. Orten är känd för sina tre appellationer mousserande vin: ”AOC Blanquette de Limoux” med den lokala druvan Mauzac, ”AOC Crémant de Limoux” som domineras av Chardonnay samt ”AOC Blanquette Méthode Ancestrale” som är ett naturligt sött mousserande vin baserat på Mauzac. Antech producerar alla sorter.

Hög kvalitet och omsorg

Antech producerar i huvudsak mousserande vin på sina 72 hektar och tillämpar hållbar vinodling enligt ”Terra Vitis”. Alla druvor handplockas på de svala sluttningarna vid Pyrenéernas fot. Volymen vin som skapas av druvorna på vingården Antech är cirka 50 hektoliter per hektar. Det är ett av de lägsta uttagen i Frankrike för mousserande vin och en kvalitetsfaktor. En producent som behärskar den svårbemästrade tekniken att framställa det helt naturligt söta mousserande vinet genom så kallad ”Méthode Ancestrale”, är ofta duktig generellt på att framställa vin.

Föregångare till Champagne

Producenten Antech ligger i Saint-Hilaire, en historiskt viktig plats i Limoux. Vinhistoriker hävdar att munkarna i Saint-Hilaire var först med att producera mousserande vin, det finns dokumenterat sedan 1531. Under en period besökte munken Dom Pérignon dessa trakter innan han senare gjorde det mousserande vinet stort i Champagne. Dricker du mousserande från Limoux dricker du alltså föregångaren till Champagne.

Kvinnliga pionjärer på Antech

Vingården har en lång historia som grundlades redan i slutet av 1800-talet. Genom åren har gården haft ett starkt inslag av kvinnligt ledarskap. Redan i början 1900-talet gör sig Eugénie Limouzy känd som en av de första kvinnorna i Languedoc att sköta en vingård. Hennes satsning på kvalitet ger resultat. År 1933 får vingården namnet Antech efter den i släkten ingifte Edmond Antech. Gården vinner nu stora kommersiella framgångar och de yngsta sönerna Georges och Roger tar senare över Antech. Françoise är dotter till Georges och driver idag vidare gården med sina förfäders framgångsrika filosofi i ryggmärgen.

 

Till vingårdens egen webbsida

Antech har präglats av starkt, kvinnligt ledarskap och är ett familjeföretag sedan sex generationer.