Druvorna skördas för hand på kullarna hos producenten Mas Champart i Saint-Chinian, Languedoc.

På höjderna i Saint-Chinian hittar du det lika ödmjuka som respekterade paret Isabelle och Matthieu Champart, kemisten och ekonomen från Paris som flyttade hit 1976. Deras vingård Mas Champart är idag en liten men mycket respekterad producent i Saint-Chinian. Isabelle är vinmakare och det är hon, tillsammans med oenologen Claude Gros, som står bakom deras välkomponerade viner.

Mas Champart ägs av Isabelle och Matthieu Champart, parisarna som flyttade till sitt sommarparadis i Saint-Chinian för att starta med vinodling i liten skala år 1976. Så småningom kunde de köpa till mer mark till gården och därmed utöka arealen. Bit för bit restaurerades och omplanterades vingårdarna, men de behöll de bästa stockarna av traditionella Languedoc-druvor som Grenache, Carignan och Terret med en ålder på 65 till 110 år. Fram till 1988 såldes druvorna till det lokala kooperativet. Samma år började Mas Champart producera vin under egen etikett.

En höjdare i Languedoc

Saint Chinian ligger strax norr om Narbonne i Languedoc i södra Frankrike. Appellationen räknas till Languedoc Cru, en av de bästa i hela Languedoc. Mas Champart har ca 25 hektar, där den största delen ligger mellan 210 och 300 meter över havet. Alla druvor handplockas. Den komplexa geologin på kullarna runt Saint-Chinian har skapat en mosaik av olika jordmåner: lera, kalksten och morän. Från branta bergssidor till platåer och dalgångar. Det är något som Mas Champart utnyttjar till fullo. I de röda, lerhaltiga jordarna planteras Mourvèdre i terrasser. På de varma, steniga och väldränerade kalkstensplatåerna trivs Syrah, Granache och Carignan. Och i dalgångarnas moränlera söker sig bland annat deras Cabernet Franc djupt ner i marken.

Isabelle och Matthieu Champart på Mas Champart i Saint-Chinian

Välkontrollerad experimentlusta

En konsekvent hög kvalitet och kontrollerad experimentlusta kännetecknar vinerna, som Isabelle utvecklar med en kemists noggrannhet. För lågmälda Isabelle och Matthieu står vinet i centrum. Därför hittar du även viner som inte klassificeras som en Saint-Chinian i deras produktportfölj, eftersom några av druvorna inte ingår i appellationen. Men vilka viner! De fortsätter skörda framgångar internationellt, med höga betyg från bland annat Decanter, La Revue du Vin de France, Wine Advocate och Le Guide Bettane & Desseauve. År efter år.

Portfölj av prisvärda viner

Mas Champart levererar imponerande kvalitet för pengarna. Prova till exempel Mas Champarts blandlåda med en krispig, vit och elegant pays d’Oc på Terret och Grenache Gris samt den röda, balanserade Causse du Bouquet Saint-Chinian dominerad av Syrah och Granche. Skörden är inte stor, men håller mycket hög kvalitet. Ett fynd i Languedoc. På deras egen webbsida kan du läsa mer om Mas Champart.

 

 

Parker 90/100, Bettane & Dessauve 17/20, La Revue des Vins de France 14,5/20 m.fl. Mas Champarts viner får höga betyg år efter år.