Låt vinets smaker utvecklas genom att lufta det ett par timmar före servering.

De här generella, enkla tumreglerna brukar jag använda för att vinet ska komma till sin rätt. Syftet är att ge smakerna chansen att utvecklas lagom till serveringen. Ofta utvecklas smakerna också i glaset under måltiden.

1. Lufta före

De allra flesta viner, särskilt röda viner, brukar må bra av att hällas över på karaff en eller flera timmar före servering. Oxidationen, dvs. syresättningen, gör att smakerna kommer fram och vinet "öppnar sig" för att använda en vinterm. Ett vin som hälls upp direkt från flaskan kan vara lite "knutet" och kan därför upplevas lite obalanserat och inte lika gott helt enkelt. Det är ju synd att först vid sista glaset upptäcka hur gott vinet egentligen är.

2. Rätt temperatur

Du kan ta ut ditt vita vin ur kylskåpet ca 1 timme före servering, så det blir ca 10 grader och smakerna börjar vakna till liv. Har ditt röda vin stått i rumstemperatur, ställ det i kylen ca en halvtimme före servering så det blir ca 18 grader. Hellre aningen något svalt när det hälls upp än tvärtom, för då kan rätt temperatur uppnås i glaset. Ett mousserande vin till apéritif serveras generellt sett kallt direkt från kylen för att förstärka den uppfriskande känslan och kittla smaklökarna.

3. Glaset

Det här är en hel vetenskap som en vinnörd kan fördjupa sig i massor. Generellt sett så passar ofta en generös, tulpanformad kupa för rött vin. För kraftigare rödviner kan en något öppnare kupa ge mer balanserade smaker, medan ett mer elegant rödvin kan behöva en mer sluten kupa för att koncentrera smakerna. Många säger att de inte gillar ekad chardonnay, men i en riktigt stor, öppen kupa kommer dofter och smaker till sin rätt på ett annat sätt.

Mycket njutning!

Göran Hübsch, sommelier WSET