Ett välbalanserat, elegant och smakrikt rött vin från Saint-Chinian, södra Frankrike.

Causse du Bousquet 2015, Mas Champart

Ett välbalanserat och smakrikt rött vin från Saint-Chinian, som ligger på sluttningarna i nordvästra Languedoc, Frankrike. För att få fram den aromatiska komplexitet som producenten vill uppnå i vinet, har druvor från olika jordmåner blandats. "Causse" betyder kalkstensplatå på occitanska och det är här på ca 300 meters höjd som huvuddelen av vinets dominerande druva Syrah växer. Resterande druvor växer på lerjordar och mognar senare, vilket adderar struktur och syra till vinet. Här hittar du generösa smaker av mörka bär, kryddor och toner av röda vinbär, viss rökighet och en behaglig doft av peppar. Ett vin med elegant fyllighet och mjuka tanniner som passar bra till väldigt mycket. Handplockade druvor, varav cirka 70% lagrats på gamla och nya ekfat ca 2 år. Lufta gärna i karaff en timme före servering. Producent: Mas Champart.

DinVinguide.se 2019: "Täta och stadiga grejer på syrah och grenache med vänner. Maffigt med örter, viol och smakrika skogsbär. Kräver en oxkind och mogna ostar."

TIDIGARE UTMÄRKELSER: Wine Advocate (91-92/100), Decanter (Commended), La Revue du Vin de France (14.5/20), Le Guide Bettane & Desseauve des Vins de France (16.5/20) med flera.

Vinet säljs i hyllan för småpartier och bara 1200 flaskor är tillgängliga. Passa på!
  • Pris: 199 kr/flaska, på hyllan för småpartier
  • Systembolaget: 95370
  • Passar till: Lamm, nötkött och anka men även ljusare kött som fläsk och kalv
  • Druvor: Syrah (60%), Grenache (20%), Mourvèdre (10%), Carignan(10%)